Що потрібно знати про рутинні щеплення в умовах війни

None

 

Як уникнути поширення інфекційних захворювань

Сторінку опубліковано за допомогою Google Документів
 
Оновлюється автоматично кожні 5 хв

 

  1. Першим правилом має стати фізичне дистанціювання (не менше 1 метра), дотримання гігієни рук й органів дихання. По можливості продовжуйте носити маски.
  2. Не торкайтеся руками обличчя. 
  3. Мийте руки перед уживанням їжі. Якщо немає доступу до води, можна використовувати антисептик, у крайньому разі – вологі серветки (хоч вони і не є ефективними в боротьбі з патогенними мікроорганізмами).
  4. Дотримуйтеся правил респіраторної гігієни: у разі кашлю та чхання прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя. Одразу викидайте використані серветки в контейнер для сміття, обробляйте руки спиртовмісним антисептиком і по змозі  мийте руки з милом.
  5. Будь ласка, зверніться за медичною допомогою, як тільки у вас з'явилися симптоми та коли ви перебуваєте в безпеці.

Зверніть також увагу на те, що в умовах обмеженого доступу до води та засобів гігієни підвищується ризик виникнення харчових отруєнь. 

Найчастіше небезпеку становлять сирі продукти тваринного походження: сирі або без належної термічної обробки м’ясо, яйця, непастеризоване молоко. Також небезпечними можуть бути немиті або погано вимиті фрукти та овочі. 

Головне правило – не вживати продукти, що швидко псуються та які зберігалися з порушенням необхідних умов , після завершення терміну придатності або за найменшої підозри на те, що вони зіпсувалися! Викидайте будь-яку їжу з нехарактерним запахом, кольором чи текстурою.

Якщо у вас почалися ознаки харчового отруєння (діарея та/або блювання),  головне – запобігти зневодненню. Намагайтеся пити багато рідини. У разі погіршення стану (кров у калі, підняття температури вище 38,5°С, відсутність або дуже рідке сечовипускання, висока сухість у роті та горлі, запаморочення, коли встаєте) – якомога швидше зверніться по медичну допомогу.

Нині  під особливою загрозою опинилися діти, які не мають потрібних профілактичних щеплень або мають порушений Календар вакцинації – їх в Україні доволі багато. Разом із батьками вони тікають  від видимої загрози – війни. Водночас є і загрози невидимі. Такі інфекційні захворювання, як поліомієліт, туберкульоз, гепатит В, кір, краснуха, епідемічний паротит (свинка), дифтерія, хіб-інфекція, кашлюк, правець, можуть поширюватися дуже швидко і загрожувати вашому малюкові. Якщо ви прибули в інший, більш безпечний, регіон або в іншу країну, зверніться до найближчої амбулаторії/лікарні для надолуження графіка вакцинації.

 

Гострі респіраторні інфекції та коронавірусна хвороба COVID-19

Гострі респіраторні інфекції та COVID-19 мають однакові шляхи поширення, проте викликаються різними збудниками.  Наразі COVID-19 поширюється ще легше, ніж  респіраторні інфекції, проте викликає більш серйозні ускладнення та тяжкий перебіг, особливо у людей із груп ризику. 

Перші симптоми захворювання, такі ,як підвищення температури тіла, головний  біль, слабкість, біль у горлі, кашель та нежить, можуть з’явитися вже через 2 дні з моменту інфікування вірусом COVID-19.

Для того, щоб не інфікувати оточення , дотримуйтеся правил респіраторної гігієни, під час  кашлю та чхання прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя. Одразу викидайте використані серветки в контейнер для сміття, обробляйте руки антисептиком. По  можливості дистанціюйтеся від оточення  та використовуйте маску.

Оскільки перші симптоми респіраторних захворювань  та COVID-19 схожі, для підтвердження діагнозу може знадобитися тестування, тому обов’язково зверніться за консультацією до лікаря.

Варто пам’ятати, що вакцинація від COVID-19 полегшує перебіг захворювання та попереджує виникнення ускладнень, тож якщо ви переїхали у безпечний регіон, активно шукайте, де можна вакцинуватися на новому місці.

Ознаки деяких інфекційних хвороб:

ХАРЧОВЕ ОТРУЄННЯ

Симптомами харчового отруєння є нудота, блювання, діарея, болі в животі, часто підвищується температура тіла, організм швидко зневоднюється і може з’явитися характерний запах ацетону з рота. Для появи перших ознак отруєння достатньо кілька годин. Більшість хворих мають легкий перебіг захворювання тривалістю від однієї до декількох діб. Однак деякі пацієнти, зокрема діти, потребують госпіталізації.

Щоб не захворіти, дотримуйтеся основних правил:

  • Мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі.
  • Якщо нема змоги помити руки, користуйтеся антисептиками або вологими серветками.
  • Не вживайте продукти, які швидко псуються та які зберігалися із порушенням належних умов , або за найменшої підозри на те, що вони зіпсовані. Викидайте будь – яку їжу з нехарактерним запахом, кольором та консистенцією.

Під час прояву  перших ознак харчового отруєння намагайтеся пити багато рідини, прийміть сорбенти та  зверніться за медичною допомогою.

РОТАВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ

Симптомами ротавірусної інфекції є сильна водяниста діарея, блювання, біль у животі, підвищується температура тіла.

Перші симптоми зазвичай з’являються приблизно через два дні після того, як людина інфікувалася ротавірусом. Блювання і водяниста діарея можуть тривати від трьох до восьми днів, що призводить до  зневоднення, яке особливо небезпечне  для немовлят та маленьких дітей.

Саме серед немовлят і дітей віком до 5 років найчастіше зустрічається  ротавірусна хвороба. Дорослі, які хворіють на ротавірусну інфекцію, як правило, мають більш легкі симптоми.

Щоб не захворіти, дотримуйтеся основних правил:

  • Мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі, використовуйте антисептики або вологі серветки.
  • Уважно  слідкуйте за чистотою рук дитини, предметів побуту  та дитячих іграшок, вживайте бутильовану або кип’ячену воду.

Під час прояву  перших ознак харчового отруєння намагайтеся пити багато рідини, прийміть сорбенти та  зверніться за медичною допомогою.

ПОЛІОМІЄЛІТ

Перед початком війни в Україні зареєстрований спалах поліомієліту -небезпечного захворювання, що може призвести до невиліковного паралічу.

Початок захворювання може маскуватися під кишкову інфекцію із болями в животі, діареєю, часто підвищується температура тіла, можливі респіраторні симптоми. Якщо на фоні лікування через 3-4 дні у дитини з’являються болі та слабкість у ніжках, вона відмовляється ходити чи стояти- це небезпечний сигнал ,про який необхідно негайно повідомити лікаря!

У групі  особливого ризику не вакциновані від поліомієліту діти!

Поліовірус потрапляє в організм через брудні руки та предмети побуту, неякісну воду. Уважно  слідкуйте за чистотою рук дитини, використовуйте антисептики або вологі серветки, вживайте бутильовану або кип’ячену воду. Єдиним методом уникнення захворювання є вакцинація, тож якщо ви з дитиною переїхали у безпечний регіон, активно шукайте, де можна вакцинуватися на новому місці. Медичні працівники не відмовлять у такій послузі. Вакцинація від поліомієліту в Україні є безкоштовною.

МЕНІНГОКОКОВА ІНФЕКЦІЯ

Менінгококова інфекція – небезпечне інфекційне бактеріальне захворювання.

Хвороба починається раптово з підвищення температури тіла до 39-40°С, з’являються головний біль, в’ялість, блювання. Немовлята можуть не мати класичних симптомів, перерахованих вище, часом їх тяжко помітити. Натомість діти бувають  повільними або неактивними, дратівливими, можуть відмовлятися від годування. Небезпечний симптом - це поява характерного висипу на тілі  у вигляді рожевих  плям різного розміру, які зникають під час  натискання. Чим менший вік пацієнта, тим раніше з’являється  висип, зокрема у немовлят його можна спостерігати через 8 годин після початку захворювання. Висипання спочатку з’являються на гомілках, стегнах, сідницях та внизу живота.

Варто зазначити, що людина може поширювати збудник менінгококової інфекції ,не маючи жодних клінічних ознак, ризики інфікування зростають при одночасному перебуванні  у приміщенні  великої кількості людей.

Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням, під час  підозри на захворювання обов’язково зверніться за медичною допомогою.

КІР

Кір починається з підвищення температури тіла, закладеності носа, з’являється  кон’юнктивіт, хворі уникають яскравого світла. Через два-три дні після появи перших симптомів у роті можуть з’явитися крихітні білі плями, а на 3-5 день з’являється характерний висип у вигляді червоних плям, які з’являються  спочатку на обличчі і поширюються поетапно вниз до шиї, тулуба, рук, ніг і стоп.  Саме в період висипання  температура тіла може підвищуватися до  39-40°С.

Для того, щоб не інфікувати оточення, дотримуйтеся правил респіраторної гігієни, під час  кашлю та чхання  прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя. Одразу викидайте використані серветки в контейнер для сміття, обробляйте руки антисептиком. По  можливості дистанціюйтеся від оточення  та використовуйте маску.

Кір небезпечний не  лише через тяжкість перебігу, а через надзвичайно швидке поширення.

Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням під час  підозри на захворювання, обов’язково зверніться за медичною допомогою.

Вакцинація – єдиний метод профілактики кору. Разом з вакцинацією проти кору дитина отримає захист і від краснухи  та  паротиту, оскільки вакцина є комбінованою. Тож якщо ви з дитиною переїхали у безпечний регіон, активно шукайте, де можна вакцинуватися на новому місці. Медичні працівники не відмовлять у такій послузі. Вакцинація від кору в Україні є безкоштовною.

ДИФТЕРІЯ

Дифтерія - небезпечне інфекційне захворювання.

Збудник дифтерії поширюється від людини до людини, як правило, повітряно-крапельним шляхом, наприклад, під час  кашлю або чхання. Першими симптомами  є  слабкість,біль у горлі, незначне підвищення температури тіла, збільшення лімфатичних вузлів шиї. Збудник дифтерії виробляє токсин, який пошкоджує здорові тканини верхніх дихальних шляхів. Наслідком цього є  утворення сірого нальоту  у вигляді плівки  вже через декілька годин від початку захворювання. Наліт ,як правило, з’являється  в горлі, на мигдаликах,  при цьому у хворого  може  ускладнюватися дихання та ковтання.

Варто зазначити, що людина може поширювати збудник дифтерії, не маючи жодних клінічних ознак, ризики інфікування зростають під час   перебування  у приміщенні  великої кількості людей разом.

Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням під час  підозри на захворювання, обов’язково зверніться за медичною допомогою.

Вакцинація – єдиний метод профілактики дифтерії. Разом з вакцинацією проти дифтерії дитина  може отримати захист і від правцю, коклюшу та інших інфекцій залежно від складу комбінованої  вакцини. Тож якщо ви з дитиною переїхали у безпечний регіон, активно шукайте, де можна вакцинуватися на новому місці. Медичні працівники не відмовлять у такій послузі. Вакцинація проти  дифтерії в Україні є безкоштовною.

Рутинні щеплення в умовах війни

Відповідно до Календаря профілактичних щеплень, дитина має отримати вакцини від таких захворювань, як туберкульоз, гепатит В, кір, епідемічний паротит (свинка), краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та хіб-інфекція.

Коли і від чого вакцинуватися?

  • Гепатит В: протягом першої доба життя, у 2 та 6 місяців.
  • Туберкульоз: 3–5 доба життя.
  • Кір, паротит, краснуха (у складі комбінованої вакцини): у 12 місяців та 6 років.
  • Дифтерія, правець (у складі комбінованої вакцини): у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років.
  • Кашлюк  (у складі комбінованої вакцини): у 2, 4, 6, 18 місяців.
  • Поліомієліт: інактивована вакцина (ІПВ) – у 2 та 4 місяці, оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) – у 6 та 18 місяців, а також 6 та 14 років.
  • Хіб-інфекція: у 2, 4 та 12 місяців. 

Дорослі, щеплені за календарем, потребують ревакцинації від дифтерії і правця кожні 10 років: у 26, 36, 46 і так далі років. 

Перевірте, чи має ваша дитина всі необхідні щеплення відповідно до віку і чи отримали ви ревакцинацію упродовж останніх 10 років. 

Як підтвердити статус рутинних щеплень всередині країни та за кордоном? 

Підтвердити щеплення можна у два способи: 

  1. довідка або довідки, записи в амбулаторній картці, картка профілактичних щеплень (форма 063/о), паперові сертифікати або будь-яке фото цих документів;
  2. дані, внесені в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ), витяг з якого можна  запросити у сімейного лікаря, якщо подальші щеплення проводитимуться за кордоном.

Якщо ви не встигли взяти з собою медичну картку, спробуйте сконтактувати з вашим сімейним лікарем або педіатром, із закладом охорони здоров'я, де проводилась вакцинація. Також ви можете звернутися до лікаря з проханням перевірити внесення записів про щеплення до ЕСОЗ. У разі, якщо ви не можете вийти на зв’язок із лікарем або не маєте підтверджених записів про проведені щеплення, курс вакцинації буде вважатися таким, що відсутній. Тож щеплення доведеться робити наново.  

 

Що робити, якщо ви пропустили якусь із доз щеплення?

Якщо якась із доз щеплення була пропущена, не варто панікувати. Пропуск вакцинації не означає, що треба розпочинати серію щеплень спочатку. Проте вкрай важливо надолужити пропущені дози якомога швидше незалежно від того, скільки минуло часу.

Як вакцинуватися, якщо ви маєте порушення Календаря щеплень?

Якщо ви маєте порушення Календаря щеплень, вакцинація здійснюється з дотриманням мінімальних інтервалів (див. Наказ №595). Введення чергової дози вакцини/анатоксину з меншим, ніж мінімальний, інтервалом не зараховується. Під час вибору схеми вакцинації необхідно керуватися інструкцією виробника про застосування вакцини/анатоксину.

 Не відмовляйтеся від рутинних щеплень, якщо вам їх запропонують. Від цього залежить здоров’я, а іноді і життя.