Щорічно 14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з діабетом.

None

        Цукровий діабет входить в трійку захворювань, що найбільш часто призводять до інвалідизації населення і смерті (атеросклероз, рак, цукровий діабет). За даними ВООЗ, цукровий діабет збільшує смертність в 2-3 рази і скорочує тривалість життя.

       У Рівненській області за 9 міс. 2022 р. серед дорослого населення зареєстровано 41845 хворих на цукровий діабет (за аналогічний період 2021 року – 39538), з них вперше виявлено діабет у 2532 ( у 2021 році -2145). Серед дитячого населення віком до 17 років зареєстровано 460 хворих на цукровий діабет, з них вперше виявлено 73 випадків. При цьому захворюваність щорічно збільшується у всіх країнах на 5-7%.

      Найбільш поширеним, переважно серед дорослого населення, є цукровий діабет 2 типу (ЦД 2 типу). Він виникає, коли організм стає стійким до інсуліну. За останні десятиліття поширеність цього типу цукрового діабету значно зросла у багатьох країнах світу.

      Симптоми цукрового діабету: спрага (хворі можуть випивати 3-5 л і більше рідини в добу); прискорене сечовипускання (як вдень, так і вночі); сухість у роті; загальна та м’язова слабкість; підвищений апетит; свербіж шкіри (особливо в області геніталій у жінок); сонливість; підвищена стомлюваність; погано загоюються рани; різке схуднення у хворих з цукровим діабетом 1 типу; ожиріння у хворих з цукровим діабетом 2 типу.

      Ускладнення цукрового діабету: серцево-судинні захворювання (атеросклероз судин, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда); атеросклероз периферичних артерій, у тому числі артерій нижніх кінцівок; мікроангіопатія (ураження дрібних судин) нижніх кінцівок; діабетична ретинопатія (зниження зору); нейропатія (зниження чутливості, сухість і лущення шкірних покривів, біль і судоми в кінцівках); нефропатія (виділення з сечею білка, порушення функцій нирок); діабетична стопа — захворювання стоп (виразки, гнійно-некротичні процеси) на тлі ураження периферичних нервів, судин, шкіри, м’яких тканин; різні інфекційні ускладнення (часті гнійничкові ураження шкіри, грибки нігтів); коми (діабетична, гіперосмолярна, гіпоглікемічна).

      Вчасне діагностування та профілактика можуть зменшити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу.

      Пам’ятайте, люди часто можуть довгий час не відчувати симптомів цукрового діабету 2 типу, тому захворювання може бути діагностовано вже тоді, коли виникли ускладнення. 

      Зменшити ризик вам допоможе: регулярна фізична активність, здорове харчування, зокрема, споживання клітковини та цільнозернових продуктів, а також контроль індексу маси тіла і відмова від куріння, алкоголю та інших шкідливих звичок.

Лікування цукрового діабету назначає виключно лікар ендокринолог!

      Для попередження розвитку ускладнень цукрового діабету необхідно постійне лікування і ретельний контроль рівня цукру в крові! Хворі на цукровий діабет обов’язково повинні перебувати на обліку у лікаря-ендокринолога! Самоконтроль і точне виконання рекомендацій лікаря дозволяють уникнути або значно уповільнити розвиток ускладнень захворювання!

      А вже зараз ви можете оцінити свій ризик недуги. Перевіряйте та звертайтеся до лікаря не лише у разі погіршення самопочуття, але й для профілактики. Центр громадського здоров’я разом з україно-швейцарським проєктом «Діємо для здоров’я» в межах інформаційної кампанії «Мисливці за діабетом» запускають онлайн-тест на визначення індивідуального ризику цукрового діабету 2 типу. 

https://diabetes.phc.org.ua/

      У м Рівне кваліфіковану допомогу надають в КП Рівненський обласний спеціалізований Диспансер радіаційного захисту населення. Спеціалізована стаціонарна допомога дітям з ендокринною патологією надається в Дитячому ендокринологічному відділенні Рівненської обласної дитячої лікарні.