Пройшло чергове засідання обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

None

Україна вже більше 15-ти місяців протистоїть повномасштабному нападу російської федерації. Внутрішнє переселення, умови в укриттях, харчування, стрес, війна, кров, поранення, ризикована статева поведінка - всі ці фактори впливають на збільшення випадків інфікування ВІЛ, туберкульозом та гепатитами. Тому на сьогодні є актуальним питання зменшення тягаря ВІЛ- інфекції/ СНІДу, туберкульозу та гепатитів шляхом профілактики та раннього виявлення захворювання та належного лікування, зазначив Сергій Подолін голова координаційної ради, перший заступник голови обласної військової адміністрації.

Важливим, для досягнення поставленої цілі є оновлення нормативно- правової бази. Розуміючи це 30.05.2023 Верховною радою прийнятий в першому читанні Проєкт Закону «Про подолання туберкульозу в Україні» (реєстраційний № 9147). Та 05.08.2023 року вступає в дію Закон України №6364 Про внесення змін до Закону України "Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ" В новій редакції Законів враховують керівні документи Всесвітньої організації охорони здоров’я( ВООЗ) та світові стандарти ранньої діагностики та лікування ВІЛ – інфекції та туберкульозу. Враховуючи сучасну систему реформування системи охорони здоров’я, наголосив Oleg Vivsiannik , - важливо дотримуватися цілей Стратегічного розвитку , а саме 95- 95-95, яка полягає в тому, щоб до 2030 року 95% ВІЛ-інфікованих знали про свій діагноз, 95% з них — отримали лікування, а 95% цих людей мали невизначальний рівень вірусного навантаження.

За даними Центру соціально значимих захворювань Рівненський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та Рівненський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр РОР ситуація по Рівненській області така : ВІЛ – інфекція -10 нових випадків травень 2023 року( травень 2022 року – 12 випадків ВІЛ). Туберкульоз – 52 нових випадків протягом 2023 року( травень 2022 року – 48 випадків ТБ).

Про це говорилося на черговому засіданні обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

До наради підключилися представники Центр громадського здоров’я України Завідувач відділу управління та протидії туберкульозу Терлеєва Яна Сергіївна;

Від відділу Координації діяльності ЦКПХ ( ЦКПХ – центри контролю профілактики хвороб)

Семиренко Олена Олександрівна - Начальник відділу координації діяльності ЦКПХ;

Клименко Майя Миколаївна - Головний фахівець з координації діяльності ЦКПХ;

Сівоздрав Олександр Леонідович - Головний фахівець з координації діяльності ЦКПХ;

Від відділу управління та протидії ВГ та опіоїдної залежності:

Лапай Лілія, фахівець відділу;

Поліна Притуляк - Головний фахівець з управління та протидії ВІЛ-інфекції; Птащенко Андрій, головний фахівець відділу;

Коршун Руслан, фахівець відділу;

Александрова Марина, фахівець відділу.

Дякуємо за слушні коментарі та рекомендації щодо діяльності медичної сфери та високо оцінену роботу всіх задіяних служб Рівненської області