Щорічно 28 липня у багатьох країнах світу проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитом (World Hepatitis Day).

None

Гепатит – глобальна проблема красномовно свідчать наступні сумні факти: близько 1 мільйона щорічних смертельних випадків обумовлено вірусними гепатитами, кожна третя людина у світі (тобто близько двох мільярдів) інфіковані вірусом гепатиту В, а кожен дванадцятий живе з хронічною інфекцією гепатиту В або С. За даними ВООЗ, у світі лише 9% людей із хронічним вірусом гепатиту B і 20% з інфікованих вірусним гепатитом C знають про свій діагноз, тоді як 60% захворювань печінки виникають через наявність інфікування вірусними гепатитами B і С. Крім того, у світі близько 15 мільйонів людей мають хронічну інфекцію гепатиту D. Близько 325 мільйонів людей у світі інфіковані вірусними гепатитами B і С, 1, 4 млн щорічно помирають від вірусних гепатитів та ускладнень, до яких вони призводять.

Вірусні гепатити займають друге місце за рівнем смертності серед інфекційних хвороб. Число хворих на гепатит B і С в 9 разів перевищує число ВІЛ-інфікованих, які живуть на планеті. Кількість інфікованих гепатитом C в Україні оцінюється у 1 млн 300 тисяч людей, а гепатитом B – у понад 500 тисяч людей. Лікування вірусного гепатиту В довготривале.

Завдяки регулярному прийому противірусних препаратів розмноження вірусу пригнічується і вірогідність розвитку цирозу печінки та гепатоцелюлярної карциноми значно знижується. Лікування безоплатне. Вірусний гепатит С лікується 12 тижнів (інколи — 24 тижні) за кошти державного бюджету. Сучасні препарати безпечні, майже не спричиняють побічних реакцій та мають ефективність близько 90%.

Тестування – єдиний можливий спосіб діагностики гепатиту. Тому Рівненський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики за сприяння Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА спільно з Територіальним сервісним центром МВС №5641 провели акцію, де всі охочі могли безкоштовно:

- Отримати консультацію сімейного лікаря

- Перевірити рівень цукру

- Пройти швидкий тест на гепатит С, В, ВІЛ, інші захворювання одномоментно - Виміряти артеріальний тиск

- Виміряти сатурацію кисню в крові

- Отримати вакцину від COVID-19 (вперше та бустерну дозу).

Результати акції згодом! Не відтерміновуйте тестування на вірусні гепатити та не бійтеся відвідати лікаря й розпочати лікування у разі позитивного результату тесту — вірусний гепатит виліковний!