чергове засідання обласної координаційної ради з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

None

Сьогодні відбулося чергове засідання обласної координаційної ради з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу під головуванням першого заступника голови Рівненської ОДА Сергія Подоліна.

На засіданні обговорювалися питання забезпечення лікування всіх ВІЛ-інфікованих осіб, які можуть отримувати антиретровірусну терапію відразу після підтвердження діагнозу. Це дозволяє зберегти життя пацієнтів та покращити його якість. Особлива увага приділяється військовим та внутрішньо переміщеним особам. 

«Під час воєнного стану важливо не втратити контроль та моніторинг щодо ситуації з ВІЛ/СНІДом та туберкульозом. Лише повна консолідація та взаємодія з органами місцевої влади допоможе скоординувати роботу правильно. Люди, які приїжджають у громади зі сходу та бійці, які повертаються з фронту, – це чутлива категорія, яка потребує першочергової уваги», – зазначив Сергій Подолін. «За перші п'ять місяців 2024 року в Рівненській області зареєстровано 86 випадків ВІЛ-інфекції, включаючи 7 ВІЛ-експонованих дітей, та 21 випадок СНІДу, що призвело до двох смертей.», – зазначила директорка Обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Людмила Рибчук. В.о. медичного директора Інфекційної лікарні Наталія Стецій повідомила, що завдяки виїздам мобільних бригад у громади вдалося виявити 18 нових випадків захворювання на туберкульоз. Це особливо важливо для людей, які перебували у зоні бойових дій.

За підсумками засідання, учасникам наради було дано доручення посилити координацію та збільшити відсоток скринінгів, оскільки це напряму впливає на епідемічну ситуацію не лише в області, а й у всій країні.